728x90

Баскетбол

Събота, 30 Септември 2017 13:46

Баскетболисти на Академик играха с деца на Фестивала на спорта и изкуството

Петима баскетболисти на Академик Бултекс 99 се включиха във Фестивала на спорта и изкуствата на площадките на младежкия център в Пловдив. Организатор на двудневното събитието, което бе официално открито тази сутрин от зам. кмета по спорта Георги Титюков, е Сдружeние "Паралелен свят" със съдействието на пловдивския баскетболен клуб, Община Пловдив, Младежки център, Район Западен и Атика Холидейс. Капитанът на тима Станислав Ваклинов, Мартин Дурчев, Васил Михайлов, Мануел Джонсън и Маодо Нгурайн поиграха баскетбол с децата и им показаха тънкостите на този спорт. Присъстваха също президентът на клуба Васил Врачев, както и треньорите, водени от старшията на мъжкия тим Асен Николов и момичета и момчета от школата. Припомняме, че тази вечер в 19 часа Академик Бултекс 99 играе финал с Левски за Купа Пловдив в зала "Сила", но това не попречи на момчетата и треньорите да се включат в страхотния празник. Специално за Купа Пловдив и за проявата от САЩ пристигна бившият баскетболист на клуба Пеньо Делчев - от поколението на президента Васил Врачев.

Десетки деца пяха и танцуваха заедно, проведоха крос под ръководството на именитата пловдивска атлетка Ива Пранджева, играха "Не се сърди човече", рисуваха, направиха благотворителен пазар, с изработени от тях неща. Провеждат се още най-различни спортни, културни и забавни прояви като баскетбол с Тина, тенис на корт с ТК Локомотив Пд, седящ волейбол с Морган и Карла от Болоня, "Заедно да танцуваме" с Кремена, стрелба с лък с Евент България, Арт работилница с Елена Шопова, "Не се сърди човече" с Български червен кръст, петанка, зумба с Поли, тенис на маса с Гери, футбол с Ботев Пд, кулинарен конкурс и свободна сцена за изява на таланти.

Проявата е един своеобразен уикенд на игри без бариери „Щастливи за ръка”, в който спортът и изкуството да обединят подвижни и по-малко подвижни, високи и ниски, млади и по-млади по дух. Поканени са всички, без ограничение във възрастта. Входът, естествено, е свободен, а доброто настроение и положителните емоции - задължителни. Това са два дни на социално и забавно ангажиране на хора от различни възрасти, които ще участват в спортни събития, изкуство и музика, обединени в желанието си да допринесат за социалното приобщаване на всички. С идеята, че всеки е истински шампион с воля, независимо от неговите умения и възможности.

Празникът е замислен по модела на фестивала "Happy Hand", който вече седем години се провежда в Болоня, Италия, и е посветен на преодоляването на предразсъдъците към хората с физически и интелектуални затруднения. Лично настоящият спортен директор на Академик Бултекс 99 Тина Димитрова е участвала в организацията в Болоня като доброволка.

Сред спомоществувателите на празника "Щастливи за ръка" са още Бултекс 99, Лактима Балкан, натурална минерална вода Хисар, Български червен кръст, ресторант Хемингуей, Шеф Чакаров, Дуситекс, закуски Кати и др. Лактима Балкан вече трета година подкрепя подобни прояви и помага на Академик Бултекс 99. Смятаме, че голяма компания като нашата трябва да бъде социално ангажирана и да насърчава спортуването сред децата, защото всички знаем, че спортът е здраве, заяви маркетинговият мениджър на Лактима Балкан Рени Ананиева. Тя разкри още, че фестивалът на Младежкия център е първото от поредицата събития, подкрепяни от компанията, свързани със спорта и здравословното хранене сред подрастващите.