728x90

Други спортове

Неделя, 12 Ноември 2017 18:10

Как три ученички от Пловдив пробиха в световния спорт

Как три ученички от Пловдив пробиха в световния спорт в. Монитор

В дните, когато у нас скандалите никнат като гъби след дъжд, хора са пребивани безпричинно на улицата, а тема номер едно е провокативният клип на една 14-годишна девойка, три млади българки донесоха много радост от спортните полети по света, но малцина разбраха за тях. Техните имена са Лиляна Георгиева, Александра Начева и Мария Йовкова, и трите са ученички в Пловдив. 

 

Не случайно Лили е наричана детето чудо на българската лека атлетика

Едва на 17 г. тя вече има зад гърба си 15 поправки на националните рекорди в средните и дълги бягания в различните възрасти. През последните две седмици се нареди 6-а на 1500 м на световното за девойки до 18 г. в Найроби (където отстъпи само на кенийки и етиопки), а няколко дни след това спечели сребро в същата дисциплина от европейското до 20 г. в италианския град Гросето. Само в рамките на последното състезание възпитаничката на треньорката Радмила Станкович в клуб „Тракия“ подобри на два пъти националния рекорд до 18 г., заковавайки го на 4:16,73 мин.

Лили живее в дома за деца, лишени от родителски грижи, „Мария Луиза“ и учи в пловдивското спортно училище „Васил Левски“. Денят й започва в 6,30 ч., когато напуска дома, и завършва след 20.00, когато се прибира в него. В този период от време тя има по две тренировки всеки делничен ден и учебни занимания като редови десетокласник.

Първия си рекорд преди години поставя с взети на заем шпайкове от съотборничка, която е с 3 години по-малка от нея, и след това 10 дни ходи с насинени нокти от стискането им. Оттогава обаче минаха години и Лили сама си извоюва правото да бъде обгрижвана, както в дома от директорката Дарина Кукева и възпитателите, така и от хората на спорта и бизнеса. „Всичко си имам и нищо не ми липсва“, казва днес скромно момичето.

Треньорката Станкович няма да забрави първата си среща с Лили. „Възпитателят в дом „Мария Луиза“ г-н Атанас Барев бе забелязал, че едно малко момиченце от с. Градина има данни за спорт и ми каза, че ще ми я доведе на един крос в Пловдив. Тогава тя беше трети клас. Щом са й казали коя съм и тя като се затича към мен, като ме запрегръща... И оттогава сме така – аз съм й като втора майка. Всички в семейството ми – и мъжът ми, и синовете ми, много я обичат“.

Започнала реално да тренира при Станкович в пети клас, но две години тя й давала да играе волейбол, баскетбол, да тича с останалите, без да я натоварва и да я напряга със състезания. Чак като видяла, че останалите деца тренират сериозно, самата Лили поискала и тя да започне с двуразовите занимания. В седми клас, на първото си републиканско през зимата в Добрич става шампионка на 1500 м. Няколко години поред преди това е избирана за №1 в състезанията по лека атлетика на децата без родителски грижи от цялата страна. „Талантът на Лили е 3 метра над небето, но наша е грижата да го запазим и развием“, казва за нея треньорката й.

Александра Начева е на 15 години и е от Пловдив. Състезава се в друга много българска дисциплина – тройния скок. През това лято тя 4 пъти подобри националния рекорд на Тереза Маринова в своята възраст. Завърна се от Найроби със сребро и скок от 13,54 м. В Гросето остана четвърта при по-големите, но с 13,64 м – все резултати, непостигани от никого преди нея у нас.

"Александра е дете, родено да бъде победител", казва за нея Ива Пранджева, която е първата й треньорка от трети клас насам, та до миналата есен, когато я предава в ръцете на настоящия й наставник Стойко Цонов.

Всъщност, Алекс се пали по атлетиката благодарение на по-голямата дъщеря на Пранджева Никол, с която я свързва голямо приятелство още от 3-годишната им възраст. И двете започват да тренират при Ива, а първите състезания, на които участват и печелят медали, са турнирите за деца, организирани от Тереза Маринова.

За разлика от Лили Александра не учи в спортното, а в езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив с испански език. „Повечето учители ми влизат в положение, когато не ми е стигнало времето да се подготвя за някой тест“, споделя Алекс. Тя е на мнение, че връстниците им е по-добре да вземат пример от тях и да влагат усилия в спорта, а не да стоят по цял ден вкъщи, пред телефоните си. „Спортът променя всеки като го дисциплинира. Освен това учи и на различно поведение“, категорична е младата шампионка. Въпреки че слуша и чалга парчета (без да е „дива чалгарка“), Алекс се надъхва преди състезание с поп музика.

„Не мечтая за толкова далеч – да отида на олимпиада например. Просто искам в близко бъдеще да чуя българския химн на стълбичката“, казва Александра Начева.

Това вече успя да сбъдне!

18-годишната Мария Йовкова, която стана европейска шампионка за девойки в тениса на маса в тандем с унгарката Фани Харастович на първенството в Гимараеш (Пор). А в този спорт за последно „Мила родино“ звуча преди 27 години в чест на легендарната Даниела Гергелчева...

Мария е от Асеновград, но учи и тренира в частната езикова гимназия „Стоян Сариев“ в Пловдив. Облагодетелствана е, че залата е на 5 минути от училището и може да тренира по 4 часа на ден. Отделно прави физическа подготовка и фитнес със специални кондиционни треньори. Решението да започне с тениса на маса било семейно. Сестра й Красимира, която е с 2 г. по-голяма, също е състезателка и на предишното европейско двете стигнаха до 1/4-финали на двойки. Сега Мария и Фани правят случайно двойка и стигат до най-високото стъпало, побеждавайки двойки от Германия, Беларус и др., а на финала играят срещу състезаващи се за Азербайджан китайки.

Въпреки че може да намери време за дискотеки и забавления, Мария признава, че предпочита да си почива вкъщи с книга в ръка. Чете постоянно – интересува се от психология и книги за ума, харесва автобиографиите на големите спортисти, но не пропуска и книгите от задължителния списък за училище, като по време на европейското била с „Тютюн“ на Димитър Димов.

Като момиче, при това спортистка, от Асеновград, Мария Йовкова нямаше как да остане безпричастна към побоя над състезатели по гребане от роми в родния й град. И след успеха в Гимараеш тя го посвети освен на близките си, и на тези млади състезатели, които изживяха ужаса на нападението и побоя.

Мария знае, че ще продължи да учи след завършване на средното си образование догодина, макар още да не е решила точно какво. Категорична е обаче, че ще продължи следването си в България, която много обича и тачи. 

Източник: в. Монитор