728x90

Други спортове

Петък, 12 Януари 2018 13:43

Александра Начева изгряваща звезда на атлетиката, Лили Георгиева любимка на феновете

Изгряващата звезда на 2017 г. в леката атлетика в България е световната вицешампионка в тройния скок при девойките под 18 г. Александра Начева, която стана и най- добър млад спортист на Пловдив.

Тя и треньорът й Стойко Цонов бяха наградени от БФЛА и спонсорите на федерацията по време на специална церемония в хотел „Метрополитън”, предава viasport.bg.

Тихомир Иванов наследи на трона Атлет на годината Мирела Демирева. Плевенчанинът, който достигна до финал на световното първенство в скока на височина с личен рекорд от 231 см, получи статуетката като №1 от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

 „За мен е чест да да бъда носител на тази награда. Миналата година Мирела беше избрана за Атлет на годината, а аз бях Изгряващата звезда. Не съм очавал, че само за 1 година ще натрупам толкова сантиметри, че да бъда избран за №1”, сподели Иванов.

Тихомир стана четвърти на еврошампионата в зала. Неговият треньор Георги Гетов също беше награден за труда си.

Успоредно с анкетата за Атлет на България, органзаирана за 20-и път от списание „Атлетика”, се проведе и онлайн допитване за любимец на феновете. Този приз завоюва Лиляна Георгиева.

Тя подобри десетки рекорди през изминалата година и стана европейска вицешампионка на 1500 м за девойки. Награди получиха и Лили, и треньорката й Радмила Станович.

„Годината за леката ни атлетика беше успешна, защото сред младите атлети има бум. А количеството вече довежда и до качество, коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. - Доказаталество са медалите на Александра Начева и Лиляна Георгиева. При мъжете и жените нивото на атлетиката ни е на същото високо ниво, както е в последните две години. Това, че Тихомир Иванов не спечели медал, беше въпрос на малшанс.”